Burundit

Pildi allikas

Burundid on oravate sugukonda kuuluvad väikesed närilised, kelle Sciuridae sugukonda kuulub kokku 25 erinevat liiki (vt. lehe allservas), kõik teadusliku perekonna osad. Selles perekonnas on kolm perekonda: Tamias (Põhja-Ameerika idaosas), Neotamias (Põhja-Ameerika lääneosa) ja Eutamias (Euraasia).





Kibupojad on elulised väikesed elukad, keda leidub enamasti Põhja- ja Lääne-Ameerikas, kus üks liik (Aasia Tamias sibiricus) on pärit Euraasiast. Kibupoegi peetakse populaarsete ja meelelahutuslike lemmikloomadena.



Burundi kirjeldus

Burundid erinevad suuruse ja värvi järgi olenevalt liigist. Nende suurus jääb vahemikku 7–8 tolli ja kaalu 32–50 grammi väikseimates muruorudes kuni 11 tolli ja kaaluni 125 grammi suuremates kiipides.



Burundi mantlid varieeruvad punakaspruunist kuni halli värvini, kontrastsed tumedad või heledad triibud nende näo küljel ning kogu seljas ja sabas. Neil on valge karusnaha alumine osa ja saba on pruun, tipu lähedal on erinevad mustad toonid. Kibupoegadel on suured läikivad silmad ja iseloomulikud 2–5 tollised kohevad saba, mis on teinud neist animaatoritega lemmiktegelase.

Burunditel on väikesed, kuid silmatorkavad kõrvad, mis on suunatud ettepoole, väikesed silmad on asetatud nende pea külgedele ja terav koon. Ehkki morssi suu on väike, võivad nende põsetaskud laieneda kuni 3 korda suuremaks kui nende pea. Vibu kaevab esikäppadega, millel kummalgi neli teravat küünist. Pori surutakse pinnale ja kantakse seejärel loomade põskedesse.

Burundi elupaik

Üldiselt nähakse pähkleid, kes kolavad läbi metsaaluste metsaaluste, alates võsastikust, alpimetsadest kuni põõsaste kõrbeteni. Burundid ehitavad keerukaid urke, mille pikkus võib olla 3–4 meetrit. Nendel urgudel on mitu sissepääsu, tunnelit ja magamiskambrit, mida hoitakse väga puhtana. Kestad ja väljaheited ladustatakse prügitunnelites. magamiskohad on laiendatud ja täidetud purustatud lehtedega, et teha mugav voodi. Toitu hoitakse tavaliselt kõige madalamates tunnelites, et see oleks jahe ja värske. Mõni kiibiliik teeb oma kodu palkidesse, põõsad on hüljatud pesad.



Burundi dieet

Kibunokkidel on mitmekesine toitumine, mis koosneb peamiselt pähklitest, puuviljadest, seemnetest, marjadest, teradest, linnumunadest, väikestest konnadest, seentest, putukatest ja ussidest. Toit topitakse nende suurtesse põsekottidesse ja kantakse tagasi oma aukudesse. Palju toitu kogutakse kokku ja asetatakse sügise alguses nende urgudesse talveks varumiseks.

Mõned kiibi liigid teevad palju toitu. Nendele kahele käitumisviisile viidatakse kui „söödahalli kuhjamisele“ ja „hajutatule varumisele“. Pukihoidjad jäävad oma pesadesse tavaliselt kevadeni. Üldiselt koguvad burkunad toitu maapinnale alusharja, kivide ja palkidega aladele, kuhu nad saavad varjuda kiskjate, näiteks kullide, rebaste, koiottide, nirkide ja madude eest. Nad ronivad puude juurde tammetõrusid ja sarapuupähkleid koguma, kuid nad pole nii nõtked kui nende nõbud orav.

Burundid täidavad metsaökosüsteemides mitmeid olulisi funktsioone. Nende tegevus, mis hõlmab puuseemnete koristamist ja kogumist, mängib seemikute rajamisel otsustavat rolli. Kibupommidel on oluline roll ka röövloomade ja lindude saagina, kuid nad on ka ise oportunistlikud kiskjad, eriti linnumunade ja pesapoegade osas.



Linnapiirkondades elavad burkunad võtavad teadaolevalt inimeste käest jagatavaid materjale, kuid inimeste toitu ei ladustata, seda lihtsalt nauditakse uudsena.

Burundi käitumine

Burundid on väga elavad ja väga kiired. Neil on linnulaadne kiip, mida kasutatakse ohu tajumisel või emaste kiibide paaritumiskutsena. Muu suhtlus hõlmab selliseid žeste nagu saba lehvitamine, mis võimaldab neil tõhusalt suhelda teiste oma liikidega. Burundid on üksildased loomad ning isased ja emased paaruvad alles pesitsusperioodil. Kuigi tibupungad magavad talveunest hilissügisest varakevadeni, ei hoia nad rasva, vaid närivad kogu talve aeglaselt oma varusid, ärkates söömiseks umbes iga 2 nädala tagant.

Burundi paljundamine

Burundi paljunemisperiood toimub varakevadel ja siis jälle suve alguses. 4–5 noorest pesakonnast toodetakse pärast 30-päevast tiinusperioodi. Lääneriikide tibud kasvavad ainult üks kord aastas. Noored sünnivad urgudes, kus nad jäävad umbes 6 nädalaks. Kahe nädala jooksul pärast urudest väljumist muutuvad nad iseseisvaks ja hakkavad enda jaoks ette nähtud talveks toiduvarusid koguma. Burundid on seltskondlikud loomad ning nii isane kui ka emane kasvatavad poegi. Kibupunkide eluiga on looduses 2 - 7 aastat.

Burundi kaitse staatus

Ehkki kiibitsad on metsa killustumise suhtes haavatavad, ei ole nad praegu ohus. Palmersi kiipi (Tamias palmeri) peetakse siiski haavatavaks liigiks.

Burundiigid

Allensi harilik toorjuust Tamias senex Alpide nööripuu Tamias alpinus Bullersi nipike Tamias bulleri California vöötorav Tamias obscurus Cliff Chipmunk Tamias dorsalis Colorado Chipmunk Tamias quadrivittatus Durango Chipmunk Tamias durangae Eastern Chipmunk Tamias striatus Grey-collared Chipmipus Chipmip Tamias minimus Lodgepole Chipmunk Tamias speciosus Pikkkõrvakeelne Tamias quadrimaculatus Merriams Chipmunk Tamias merriami Palmers Chipmunk Tamias palmeri Panamint Chipmunk Tamias panamintinus Red-tailed Chipmunk Tamias ruficaudus Siberi Chipmipias Tamipsi Chipmunkias Tamias Chipmunkias Tamias sibiricus Kollapõsk-maavits Tamias ochrogenys Kollase-männi-tikk-naks Tamias amoenus