Javan languri pildid ja faktid

Javan langurJaava langur ( Trachypithecus auratus ) on suur ahv, kes harrastab lakke nagu lõvi. Neid tuntakse ka kui Ebony letungi või Javan letungi. Täiskasvanud Javan languril on pikad mustad juuksed, mis kasvavad edasi läikiva musta nahataolise näo ümber, andes talle ainulaadse ilme. Kael ja rind on pruunikarva. Mõned langurid on punakas-kuldset värvi, kuigi must on domineeriv värv. Imikute langurid on oranžikaspunase värvusega. Langursi kaal on 7,1–18,1 kg (15,7–40 naela). Jaava languri pikkus on 44–65 cm (17,3–25,6 tolli), pikk eelsuunaline saba on 61–98 cm (24–38,6 tolli). Langur on ööpäevane ja arboreaalne ning käib harva maa peal. Kui nad aga maapinnal rändavad, kasutavad nad kõndimiseks kõiki nelja jäset. Jaava langurit leidub Jaavas, Balil ja Indoneesias Lombokis. Indias, Indoneesias ja Aasias leidub palju erinevaid languriliike. Jaava langur elab metsaga kaetud aladel, mangroovides ja magevee soodes. Need ahvid on taimtoidulised ja lemmiktoiduks on õienupud, õied, küpsed või küpsed viljad, lehed ning aeg-ajalt putukad ja vastsed. Teadlased on täheldanud ka teakistandustes elavaid langureid. Kõigil languritel on suurenenud süljenäärmed koos kapseldatud või kambrilise kõhuga, et aidata nende tarbitud tselluloosa taimse materjali seedimist. Emased sünnitavad iga 18–21 kuu järel ühe järglase. Tiinus on 170–200 päeva ja imikud sünnivad nägemis- ja liikumisvõimelisena. Imikud muutuvad iseseisvaks 1-aastaselt ja noorukid lahkuvad rühmast või väest. Nad elavad kogu meessoost rühmades seni, kuni nad on piisavalt vanad ja piisavalt tugevad, et alfaisaseks saada. Igal väel on üks või mõnikord kaks isast ja mõlemad isased paarituvad väes olevate emastega. Alfa isased on ka rühmade kaitsjad. Langurid on territoriaalsed ja annavad teiste vägede hoiatamiseks välja hoiatavaid hooteid. Meessoost vägede isased võitlevad omavahel harva, samas kui naised on oma väe teiste naiste suhtes agressiivsemad. Naised hoolitsevad aga kõigi väeosade väikelaste eest, mida nimetatakse allomotheringuks. Langurid kasvavad aastaringselt, nii et väes on alati imikuid. Vägedes on tavaliselt 7–23 liiget.

Javan langur on IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas loetletud kui „haavatav”. Inimesed on ainus teadaolev kiskja sel ajal. Langureid jahitakse ebaseaduslikult toidu pärast või püütakse elusalt lemmikloomade kätte. Jaava langurite elupaik hävitatakse inimeste elupaikade raadamise, põllumajanduse ja ebaseadusliku metsaraie tõttu. Õnneks elavad mõned neist jumalikest ahvidest kaitsealadel.

Pilt javan langurist Belgianchoclate , litsentseeritud Creative Commons Attribution 2.0 - üldine litsents.

Märksõnad: must , saba , valge , oranž , kollane , ööpäevane





Ebony leht ahv javan langur on IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas kui ohustatud (EN), mida looduses peetakse väga suureks väljasuremisohuks.

Riigid
Indoneesia
Mõned faktid
Javan langur

Maksimaalne pikaealisus : 31 aastat

Allikas: AnAge , litsentseeritud DC



Veel loomi, mis algavad tähega J