Saduldatud tamariinipildid ja faktid

Sadulaga tamariinSadulakaelaga tamariin ( Saguinus fuscicollis ) on väike primaat, kes elab Lõuna-Ameerikas. Mõnikord tuntakse seda ka kui pruuni mantliga tamariini või sadulaga tamariini. Need väikesed ahvid on seotud marmosettidega, kuid on suuremad kui marmosetid.

Saguinus fuscicollis'e alamliike on palju, nii et sadulakaitseline tamariini värvus võib olla väga erinev, kuid üldiselt on selle ahvi õlad, esijalad ja saba tumedamat värvi, samal ajal kui tema selja- ja puusapiirkond on segu mustadest, kollastest ja oranžidest juustest. Selle ahvi alakülg on tavaliselt tumepunane. Saddleback tamariini erinevate alamliikide põhivärvus võib olla aga ka erkoranž, must või valge. Mõni heledam ahv võib tegelikult tunduda olevat ühte värvi.

Sadulaga tamariin on tavaliselt 17–27 sentimeetrit pikk või 7–10 tolli, saba välja arvatud. Selle saba on tavaliselt 43 sentimeetrit ehk umbes 17 tolli pikk. Sadulaga tamariinid kaaluvad umbes 338–436 grammi ehk umbes 12–15 untsi. Nendel ahvidel on pöidlad, mida ei saa vastandada, ja nende numbrid - välja arvatud kummagi jala suur varvas - on küünised.

Need ahvid on ööpäevased, see tähendab, et nad on päeva jooksul kõige aktiivsemad ja elavad puuviljade, putukate, nektari, puukommide ja lillede dieedil. Samuti einestatakse väikeste loomade ja konnade peal. Nende eelistatud elupaik on primaar- ja kõrvalmetsade alumised kihid ja aluskiht. Sadulsepised tamariinid liiguvad maas, kõndides ja käpuli jooksmas. Puudes kiiguvad nad oksalt oksale ja kasutavad oma tugevate küünistega ka puid.

Sadulaga tamariin on sotsiaalne loom ja elab rühmas, mille suurus jääb vahemikku neli kuni kakskümmend looma. On teada, et nad segunevad teiste primaatide liikidega, sealhulgas vorstitud tamariinidega ja Goeldi marmosetid . Ainult sadulakaitseliste tamariinide rühmas domineeriv emane paaritub pesitsusajal. Seejärel sünnitab ta tavaliselt kaksikud, keda kasvatatakse kogu rühma abiga.

Need primaadid on endiselt üsna tavalised ja seetõttu on see praegu IUCNi punases nimekirjas kõige vähem murettekitavate liikidena. Neid väikseid ahve jahivad kohalikud aga toidu järele ja püütakse ka lemmikloomakaubanduse raames kinni. Sadulaga tamariini röövivad ka kotkad, kullid, maod ja kassipere liikmed, nagu näiteks ocelot .

Üllataval kombel avastasid Brasiilia teadlased Amazoni kaugemast piirkonnast juba 2009. aastal sadulaka tamariini uue alamliigi Saguinus fuscicollis mura.

Pilt Saddlebacked tamariinist, mille autor on D. Gordon E. Robertson, litsentseeritud GFDL 1.2 .

Märksõnad: pruun





Saddlebacked tamarin, spixi sadulaga tagumine tamariin on loetletud kui vähim mure. Ei kuulu enam riskirühma. Sellesse kategooriasse kuuluvad IUCNi ohustatud liikide punasesse nimekirja kuuluvad laialt levinud ja rikkalikud taksonid

Riigid
Boliivia , Brasiilia , Ecuador ja Peruu
Mõned faktid
Sadulaga tamariin

Täiskasvanu kaal : 0,457 kg (1,0054 naela)

Maksimaalne pikaealisus : 25 aastat



Naise küpsus: 546 päeva

Meeste küpsus: 730 päeva

Tiinus: 147 päeva



Võõrutus: 91 päeva

Pesakonna suurus: 2

Pesakonnad aastas: 1



Pesakondade vaheaeg: 202 päeva

Kaal sündides : 0,04 kg (0,088 naela)

Allikas: AnAge , litsentseeritud DC

Veel loomi, mis algavad tähega S